The Lenticulaire Jurk

Een jurk met verschillende gezichten, 'The Lenticular dress' van ontwerper Antoine Peters vraagt de toeschouwer niet te snel te oordelen. Dit unieke ontwerp heeft een dessin dat daadwerkelijk verandert wanneer je de draagster vanuit een ander perspectief bekijkt. Filmmaker Oscar Verpoort ving de optische illusie, waarbij de stippenprint voor je ogen in een streep verandert, in een krachtige video.

Voor het Te[ch]x(t)iles project van MOTI (Museum Of The Image) formuleerde Peters de ambitie om zijn prints die tot op heden altijd in 2D op de stof werden uitgevoerd, te dynamiseren. Geïnspireerd door lenticulair drukwerk, waarbij door middel van een lens een plaatje kan bewegen, onderzocht Peters de mogelijkheid om deze techniek op textiel toe te passen en een 'multiple dessin' jurk te maken. Omdat de ontwikkeling van een dunne lens een lang traject is, heeft Peters als tussenstap de lenticulaire techniek in plaats van verkleind juist uitvergroot en omgezet in een traditionele textielbewerking: plissé.

Lenticulair drukwerk wordt vooral gebruikt voor kaarten en etuis. Door het principe op kleding toe te passen staat die dynamiek van beweging, contrast en verrassing opeens rechtstreeks in relatie tot een persoon, namelijk de drager. De drager kan zich verschuilen door de zwarte kant naar de toeschouwer te keren, of zich op de voorgrond plaatsen door zich met de kleurrijke zijde te laten zien. Iets dat Peters met een volgend project graag verder zou onderzoeken.

Antoine: "Het gaat om die kleine verrassing die de jurk teweeg brengt bij de persoon en zijn omgeving. Design gaat steeds meer over het tegemoetkomen aan de consument. Je moet het zelf kunnen ontwerpen, het moet reageren op de omgeving (warm of koud) of op de persoon (fysiek, humeur). Ik geloof in de kracht, visie en macht van de ontwerper. Stel alles reageert op onze persoonlijkheid of wensen, wat vormt ons dan nog? Ik wil helemaal geen rekening houden met het humeur van iemand, ik wil het positief beïnvloeden."
 

Designers
Antoine Peters
Stoffen gebruikt
Fotograaf
Marc Deurloo