Door de ogen van Ouli

Nog niet zo lang geleden vonden de ouders dat ze er zeker van waren dat ze bij elkaar zouden blijven en dat het tijd werd voor een ‘kleine’. En niet veel later werd er uit een hartvormig ei een lief, klein en eigenwijs vogeltje geboren. Even voorstellen…Oulli.

Oulli is het geesteskind van Betsy Veenman - Schippers en schoondochter Karen Veenman – Zeilstra en geïnspireerd door het leventje van Sebastiaan die in 2015 geboren is. Toen Karen in verwachting was jeukten de handen van Betsy, die kunstschilder is en in Laren woont, om iets met de babykamer te gaan doen, voor het eerst oma is natuurlijk ook prachtig. Karen wilde graag een langwerpig schilderij gebaseerd op kleinere vogelschilderijtjes die Betsy ooit eens gemaakt had voor een atelier route in Laren. Het werd een vrolijk langwerpig schilderij met allerlei gekleurde vogeltjes op een draad, waarbij er 1 iets afweek van de anderen. Dit ene vogeltje werd Oulli.

Door de ogen van Oulli

De komst van Sebastiaan was voor Karen en haar man reden om van Amsterdam naar Blaricum te verhuizen. De werkzaamheden voor haar bedrijf, waar zij de disciplines verkoop, marketing, communicatie en technologie combineert kon gedeeltelijk ook vanuit Blaricum. Toen Betsy en Karen een keer aan het filosoferen waren over het vermarkten van kunst ontstond het idee om eens te experimenteren. Samen aan de slag! Betsy: ‘Ik ben wel creatief, maar heb geen idee hoe je het moet aanpakken om publiciteit voor je werk te krijgen.’ Karen: ‘Sebastiaan wijst al van jongs af aan naar de kleuren op het vogeltjes doek en vindt dit geweldig. Zo ontstond het idee om iets met dat ene vogeltje te doen.’ Oulli (spreek uit Oeli) die van alles meemaakt en kleine kinderen ontdekken de wereld door de ogen van Oulli. Zo gaat Oulli op reis en leert andere soorten vogeltjes kennen.

Schilderijtjes en verhaaltjes

Betsy en Karen willen op deze manier ook de kunst dicht bij de kinderen brengen. Karen: ‘Dit doe je door iets te herhalen, wat ze herkennen, dus je laat Oulli terugkomen. Bijvoorbeeld als iets tastbaars op kleding of door er naar te luisteren en te kijken in een video, of door samen voor te lezen uit een boekje.’ Betsy maakt tekeningen/schilderijtjes en Karen verzint de verhaaltjes erbij. Dit komt op de site die Oulli heet (www.oulli.com). Hier is ook het assortiment te vinden en bestaat momenteel uit schilderijen, een boekje, kinderkleding en textiel voor de aankleding van kinderkamers. Oulli is vernoemd naar de deurstop in de vorm van een uiltje in Karens huis.

In de kinderschoenen

Alles staat nog in de kinderschoenen en om het uit te proberen hoe kinderen en ouders erop reageren hebben Betsy en Karen afgelopen Koningsdag op de Blaricumse Kunststraat gestaan en geëxposeerd tijdens de Atelierroute in Laren. Kinderen reageerden spontaan, dus het spreekt de doelgroep zeker aan. Een stimulans, en het geeft het gevoel dat ze op de goede weg zitten.

Kijk op www.oulli.com voor de sfeer en meer informatie.

Naam ontwerper: Betsy Veenman - Schippers (Oulli zelf) Ilse Schoutsen heeft het patroon gemaakt

Naam project: Oulli stof voor dekbedden en gordijnen - aankleding kinderkamer

Fotograaf: Karen Veenman – Zeilstra

Ga terug