Boogvorming in de stof

Als je vaker met stof en digitaal printen werkt, kan het zijn dat je het wel eens bent tegengekomen: de “waving" of "smiling" fabric. Wanneer je de stof van de rol afrolt, "lacht" hij je als het ware toe. In je geprinte design op stof zie je een soort golf of boog, die met name bij horizontale lijnen meer opvalt. Fijne en delicate stoffen en dunne stoffen met een twill binding zijn hier het meest gevoelig voor. Maar waar komt dit nu vandaan? De boog- of golfvorming kan twee oorzaken hebben: enerzijds is het mogelijk dat de boog of golf ontstaat tijdens het printen, anderzijds kan dit bij de finishing van de stof optreden.

Productieproces
Wanneer je stof laat printen met je eigen design, doorloopt dit een aantal stappen in het proces. Nadat de stof geprint is, gaat hij naar de stomer. In deze machine wordt de stof op hoge temperatuur gestoomd, om de inkt te fixeren. De vezel opent zich bij de hoge temperatuur, waarna de inkt in de vezel gaat zitten. Wanneer de stof vervolgens afkoelt, zit 90% van de inkt in de vezel en 10% zit als het ware nog op het doek. Om deze resterende inkt uit het doek te krijgen, moet de stof gewassen worden. Dit gebeurt met een speciaal wasmiddel, dat de inkt aan zich bindt in het water. Na het wassen gaan de natte stoffen naar het finishing proces. Hier worden zij op een grote machine opgespannen en gedroogd. Doordat de stof nat is, is de vezel van het doek erg beweegbaar. Wanneer er op een bepaald punt iets meer spanning op het doek komt te staan, zal de print richting het spanningspunt gaan trekken. Bij dunne, delicate stoffen zorgt dit voor de vorming. Nadat de stoffen zijn gedroogd, zit dit als het ware in het eindresultaat.

Deze dunne, delicate stoffen (met twill binding) vallen heel mooi soepel en voelen prettig op de huid. Dit maakt ze geschikt voor allerlei uiteenlopende toepassingen, zoals stropdassen, sjaals, pochetten, etc. Maar juist diezelfde eigenschappen maken de stof op veel punten ook heel beweeglijk wanneer ze geprint worden. Hoewel de stof met zorg wordt ingelegd, is het door de continue beweging in het printproces niet altijd mogelijk om recht van draad te printen. Ook dit kan resulteren in boog- of golfvorm in de print. 
 
Deze boog- en golfvorming is een onderdeel van het productieproces. Binnen de textielindustrie is dit daarom ook geaccepteerd, mits het binnen 4-5% ligt, gezien over de hele breedte van het doek. Het is per stofsoort en zelfs per keer afhankelijk hoeveel vervorming erin zit.

Hoe kun je hier nu het beste op inspelen? 
Omdat een golfje of een boog natuurlijk een beetje onhandig zijn als de maten van je design precies zo uitgerekend zijn, raden wij altijd aan om rekening te houden met tolerantie in je design. Een eventuele afwijking kun je opvangen door iets meer te laten printen dan je nodig hebt, zodat je altijd de benodigde afmetingen uit de stof kunt halen. Strakke, horizontale lijnen aan de randen geven de vorming het beste weer, dus die zou je kunnen vermijden. Wanneer je sjaals gaat maken kun je ervoor kiezen een brede rand rondom op te nemen. 
 
Mocht je geprinte stof nu toch een beetje boogvorming bevatten, kun je als oplossing de stof opnieuw nat maken, recht trekken en strijken volgens de wasvoorschriften. Op die manier maak je de vezel zelf beweeglijk en kun je het naar je eigen hand zetten.

Ga terug